אריה בירו אהרון דוידי מאיר הר ציון טיבי שפירא עובד לדיז'ינסקי מוטה גור רפול איתן דני מט מוני מרוז אריק שרון

עדויות אישיות:

עמי חיות   מפקד כיתה בפלוגה ג', גדוד 890

 

"זרקתי רימון ופרצתי בכוח למצודת המשטרה..."
סיפור אישי על פריצה למתחם הלגיון הירדני
במבצע "גוליבר" – פעולת ע'רנדל, ספטמבר 1956

עמי חיות בצנחנים
סגן משנה עמי חיות - גדוד 890 פלוגה ג'

 

בשרות סדיר התנדבתי לשרת בצנחנים והייתי בין בוגרי קורס מכי"ם של פלוגה א' מחזור 1954 בגדוד 890. לאחר שסיימתי קורס קצינים מוניתי ע"י המג"ד רפול איתן למפקד כיתה בדרגת סג"מ בקורס מכי"ם של פלוגה ג' בפיקודו של אלישע שלם מרמת יוחנן. בחודש ספטמבר 1956 השתתפתי ביחד עם לוחמי הפלוגה שלי במבצע "גוליבר" היא פעולת התגמול בע'רנדל שבערבה.

לדעתי, סיפור פעולת התגמול הזו כפי שמופיע במספר מקורות, לוקה לצערי באי דיוקים רבים בלשון המעטה. מאחר ואני הייתי המפקד שפרץ ראשון למצודת המשטרה, אני רוצה לתאר כאן את השתלשלות האירועים מנקודת המבט שלי.

הרקע לפעולה

ביום 12.09.1956 חדרו מחבלים שהגיעו מירדן ורצחו שלושה שומרים דרוזים במחנה הקידוח ב"עין עופרים" שליד חצבה. הרוצחים הערבים היו כנראה חיילי המשמר הלאומי הירדני והשתייכו ל"קומנדו המדברי" ממשטרת מצודת ע'רנדל. באותו היום החליטה הממשלה להפעיל את תוכניתם של המח"ט אריק שרון והמג"ד רפול לפעולת תגמול שתכלול את כיבוש מצודת המשטרה, טיהור הבניין והריסתו. הפעולה יצאה לפועל למחרת היום ובוצעה ע"י הפלוגות א', ב', ג' מגדוד 890 ופלוגת קורס מכי"ם מגדוד 88.


מימין: משה סניה עין-מור, משמאל: אלישע שלם
באדיבות סניה עין-מור


ההכנות למבצע

הפריצה וטיהור מצודת המשטרה הוטלה ע"י רפול על פלוגה ג' בפיקודו של אלישע שלם כאשר סגן מפקד הפלוגה היה לוי חופש. אלישע ארגן מראש ארבע או חמש חוליות פריצה וטיהור כאשר בראש כל חוליה כזו יעמוד קצין. לכל חוליה ניתן תפקיד מוגדר היטב הן בפריצה והן בטיהור ארבעת צריחי המצודה. אני הייתי מפקד חולית פריצה מספר 2 ולרשותי הועמד ציוד פריצה הכולל צלב עץ שעליו מותקנות לבנות חבלה כדי לפוצץ את שער הכניסה למצודה. בנוסף לכך, משימת החוליה שלי הייתה להיכנס במהירות דרך הפרצה אל תוך המצודה ולטהר את עמדת הצריח הצפון מערבי שלה.

 

הגעה אל היעד


בתחנת איסוף נפגעים לאחר מבצע "גוליבר". מימין: אלישע שלם. משמאל על האלונקה משה סניה עין מור.
באדיבות סניה עין-מור

בערב, יצאה שיירת הכוח שלנו מבסיס תל נוף בדרכה לכביש הערבה. כ-20 ק"מ מדרום לבאר-מנוחה עצרה השיירה והכוח התארגן למסע רגלי מזרחה. הניווט הוטל על אלישע שלם מפקד פלוגה ג'. לאחר הליכה של כ-10 ק"מ, התפצלו הכוחות למשימותיהם והפלוגה שלי התקרבה אל הגדר של בנין המשטרה כאשר לפתע נפתחה עלינו אש חזקה של הלגיון הירדני. לא הייתה כל הפתעה. האויב חיכה לנו. כוח החיפוי שלנו השיב אש כדי לחסל את מקורות הירי וזאת במידה רבה של הצלחה. בקרב זה שהתחולל עוד לפני הפריצה למשטרה, היה לפתע פיצוץ, כנראה של רימון יד, שהתרחש סמוך לחוליות הפריצה. כמעט כל הלוחמים בחולית הפריצה הראשונה נפגעו מרסיסים וסג"מ אריה הירש נהרג במקום. בין הפצועים היו גם אלישע שלם שנפצע בראשו וביד שמאל וכן מפקד חוליית הפריצה סניה עין-מור.


הפריצה לבניין המצודה וטיהור עמדות הירי

למרות פציעתו המשיך אלישע לפקד על הכוח ובתאום אתו התקרבתי עם החוליה שלי אל השער הראשי של המצודה במטרה לפוצץ אותו עם צלב החבלה. אולם, כאשר הגעתי אל השער ראיתי שלידו יש פשפש קטן עם דלת שאפשר לפתוח בדחיפה. קיבלתי אישור מאלישע לפרוץ לחצר המצודה דרך הפשפש. כדי לוודא שאין לגיונרים מאחורי דלת הפשפש, זרקתי רימון יד ומיד לאחר שהתפוצץ פתחתי בכוח את הדלת, רוקנתי מחסנית עוזי לתוך החצר ופרצתי פנימה כאשר לוחמי החוליה שלי בעקבותיי. במהירות חצינו את החצר ונכנסנו לבניין המשטרה. בדרכנו לצריח הצפון- מערבי חלפנו על פני חדרו הריק של מפקד המשטרה ולאחר מכן טיהרנו במהירות את עמדת הצריח. משם המשכנו לטהר גם את עמדת הצריח הצפון-מזרחי. באותו זמן נכנסו לבניין חוליות נוספות שתפקידם היה לטהר את העמדות בצריחים הדרומיים שמהם היה עיקר הירי וההתנגדות.

עם סיום שלב הפריצה והטיהור הוחל בפינוי הנפגעים, באיסוף השלל ובהכנות להריסה מבוקרת של מצודת המשטרה.
 

עמי חיות - קיבוץ גבעת ברנר, 2011

 


לאלבום תמונות
מפעולת ע'רנדל - לחץ כאן

 

למפת פעולת התגמול
בע'רנדל
- לחץ כאן

 

למקבלי עיטורים
 לחץ כאן

 

לתיאור גדוד 890
לחץ כאן

 

לפרק פעולות התגמול
לחץ כאן

 

לפרק עדויות אישיות
לחץ כאן

 

| אודות האתר || תודות || עמוד הבית || מפת האתר || חיפוש שם || לוח מודעות || כתבו אלינו || עמותת הצנחנים |
אתר הצנחנים בעשור הראשון. כל הזכויות שמורות ל אגן מחשוב © 2004 - 2024
IDF Paratrooper's History Site Copyright AGN © 2004 - 2024
בניית האתר, עיצוב, מחקר, ראיונות, כתיבה ועריכה: ד״ר אריה גילאי ז״ל