2. בחודש ספטמבר 1948 הוקמה יחידת צנחנים ראשונה במחנה אחוזה על הר הכרמל.

 

 

מפקד היחידה. כמקים ומפקד היחידה מונה יואל פלגי (נוסבכר) חבר קיבוץ מעגן שהיה צנחן במלחמת העולם השניה, צנח בסלובניה, נתפס, הועבר למחנה השמדה בגרמניה שם עבר שורה של עינויים וחקירות. הצליח לברוח מהמאסר וחזר ארצה לפעילות במוסד לעליה ב'. יואל פלגי עונד כנפי צניחה שהוענקו לבוגרי הקורס ברמת דוד.

 

בסיס היחידה. בתאריך 2.9.1948 נוסדה יחידת הצנחנים הראשונה במבנים ישנים של "מחנה הלגיון" בשכונת אחוזה על הר הכרמל (כך כונה המחנה בפי תושבי הכרמל). בעברו היה המחנה גם בית ספר לקומנדו של הצבא הבריטי. כיום המתחם משמש משכן הפנימייה הצבאית לפיקוד.   צילום:  www.panmaz.co.il

 

מצנחים.  צה"ל קנה כמה אלפי מצנחים אנגליים שהיו בשימוש הצבא הבריטי בשנות ה- 1940. חלק מהמצנחים היו פסולים, ללא מערכות מושלמת של רתמות, רצועות או ווים. במצנחים האנגליים לא היה התקן למצנח רזרבי.

 

מטוס להצנחה. בשדה התעופה ברמת דוד חנה מטוס התובלה היחיד מסוג 'קומנדו' שהוכנס לשירות בשנת 1941. היה זה מטוס תובלה בעל כושר הצנחה, אולם לטייסים שהפעילו אותו לא היה ניסיון קודם בהצנחה. לשטח ההצנחה נבחר שדה הירק של קיבוץ כפר החורש, למרות שחברי הקיבוץ הביעו מחאה חריפה על כך בפני אהרון רמז שהיה אז ראש מטה חיל האוויר.

 

תמונות מאוסף שמואל סטרול

תג יחידת הצנחנים 1948  

חיילים מתנדבים. עם פרסום הידיעה על הקמת יחידת צנחנים באחוזה, החלו להגיע מתנדבים רבים מחילות צה"ל ומצבאות זרים בחוץ לארץ. מיון המתנדבים שערך יואל פלגי לא היה יעיל באופן מיוחד ולכן התקבלו ליחידה חיילים שחלקם היו אידיאליסטים, אך היו ביניהם גם חיילים שערקו מהפלמ"ח, פייטרים שרצו לצנוח ולהתאבד מעבר לקוי האויב, חיילים וקציני קומנדו מצבאות זרים, שכירי חרב ושקרנים למיניהם (..יש לי 500 צניחות קרביות), דוברי ערבית שרצו להיות מרגלים בדמשק, וטיפוסים בעלי עבר פלילי.  רמת היחידה הייתה נמוכה ביותר. לקראת סוף שנת 1948 היו ביחידה 219 חיילים מהם 28 קצינים ו- 171 בעלי דרגות אחרות מחולקים ל- 3 פלוגות לוחמות ופלוגת הדרכה ב"בית ספר לאימון צנחנים". בשנת 1948, המטה הכללי של צה"ל לא הטיל על יחידת הצנחנים של יואל פלגי, כל משימה מבצעית, פרט לאימוני הצנחת חיילים.

סמל יחידת הצנחנים הראשונה בצה"ל.  סמל עשוי בד שחור רקום בחוטים אדומים ולבנים. הסמל באורך כ-9 ס"מ וברוחב 6 ס"מ עשוי בצורת חרוט כיפתי המזכיר מצנח פתוח בזמן רחיפה.  הסמל חולק למתנדבי יחידת הצנחנים באחוזה מיד עם גיוסם בשנת 1948 במטרה לשמש כתג זרוע שנתפר על החולצה והמעיל בשליש העליון של שרוול שמאל.   הסמל באדיבות רפי ינאי (יניאק).  בנוסף לכך יוצר גם תג יחידה שאפשר להצמידו אל הכותפות.
על תג היחידה ראה בעמוד הבא.

 


עמוס דוכס וזלמן זמיר.
מהצנחנים הראשונים בצה"ל.

מתקני אימונים. יואל פלגי וחייליו אלתרו את כל המתקנים. סווינג בנו מעמודי חשמל מחוזקים בקרשים, מגדל לאומגה  בנו מדופן של גשר ביילי שקיבלו מחיל הנדסה, במות לקפיצה וגלגול בנו משולחנות אבן. בתחילה, לא מצאו מטוס דמה כדי לתרגל יציאה ממטוס, לכן השתמשו בדלת הכניסה לשק"ם שהייתה בממדי דלת של מטוס. לקראת פתיחת קורס הצניחה הראשון היו בבסיס  12 "מדריכי צניחה", עם מושג קלוש בהדרכת צנחנים בעברית ללא "מערכי שעור"  או לפחות שיטות לימוד אחידות.

מדריכי צניחה. ליחידה הצטרפו כמה צנחנים ותיקים אשר שימשו כמדריכי צניחה. ביניהם היו קרל כהנא - בוגר הקורס בצ'כיה, צ'רלי בורץ' - מדריך צניחה אמריקאי, סמי רפאל מדריך צניחה שעלה מבולגריה וקצין צנחנים יהודי צרפתי בשם אלפרד שוקרון, שניהם לא ידעו עברית.

צנחן ישראלי 1948. דמותו של צנחן טיפוסי מבסיס אחוזה בחיפה. ציור של רונלד וולסטד (Ronald Volsted).

 

פלוגת הצנחנים הראשונה 1948

כיתת לוחמי הצנחנים מפלוגה א' במחנה אחוזה, דצמבר 1948. המדים מעודפי הצבא הבריטי, מקלעים מסוג "ברן" ותתי מקלע "טומי-גן". לחייל מימין רובה אנגלי וביונט מוצמד לחגורה. לחלקם חגור רובאים פשוט, נעלי צנחנים שחורות וחותלות (פטס או גטס) המקיפות את הקרסול.
התמונה באדיבות משה דגן מכפר גיבתון.
 

מבנה יחידת הצנחנים הראשונה בחודש דצמבר 1948

 

 

מפקדת ידה

מפקדת
היחידה
באחוזה

 

 

 

מבצעים

מצנחים

מחנה

מפקד
יואל פלגי
סגן מפקד
יצחק ספקטור
 
 אפסנאות מטה

תחבורה

שמואל
קריינר
אהרון
מנטל
עמירם
יקים
יעקב
יניאק
קרל
כהנא
יוסף גליקליך

ביה"ס
לצנחנים
  פלוגה ג'   פלוגה ב'   פלוגה א'
מפקד
משה
מוסטון
  מ"פ
שמשון
נוימן *
  מ"פ
אברהם
זידנברג *
  מ"פ
יעקב
וידיסלבסקי
 


תמונה מאוסף ארכיון צה"ל ומעהב"ט.

 


תמונה מאוסף שמואל סטרול

קורס צניחה ראשון ושני במחנה אחוזה. הקורס הראשון נפתח בחודש אוקטובר 1948 לאחר שסיימו לאלתר את מתקני האימונים. בקורס השתתפו 14 חניכים והצניחה הראשונה הייתה ממטוס "קומנדו" שהמריא משדה התעופה ברמת דוד אל עבר שדות הירק של קיבוץ כפר החורש. בצניחה השניה התרחשה תאונה כאשר מצנחו של הקצין המצטיין סרן איתמר גולני, נתפס בגלגל האחורי. ניסיונות החילוץ של המשלח הצרפתי - אלפרד שוקרון וצוות המטוס לא צלחו ואיתמר השתחרר מהרתמה, נפל לים ונהרג. גם בקורס הצניחה השני הייתה תאונת צניחה שבה נהרג הקצין המצטיין בנימין (ניומה) קורין.

 

צניחה בשדות הירק של כפר החורש
בעמק יזרעאל.

 

צניחה ממטוס קומנדו. חופת המצנח קרובה מאוד
לגלגל האחורי.

 

* אברהם זידנברג - הוא אברי אלעד המכונה "האדם השלישי". היה שליח המודיעין הישראלי במצרים. נחשד כי הסגיר לידי המצרים את רשת הסוכנים שהופעלה במסגרת "העסק הביש". בעקבות כישלון העסק הביש התעוררה הפרשה הפוליטית שזעזעה את ישראל בשנות השישים ונקראה פרשת לבון. ישב בכלא 10 שנים. נפטר בארה"ב בשנת 1993. על פשעיו ומעלליו ראה כאן
* שמשון נוימן הוא הזמר הנודע שמשון בר נוי.

שמשון בר נוי אברי אלעד
באדיבות זאב גלילי
 

 

מבנה "בית ספר לאימון צנחנים" באחוזה
בחודש מרץ
1949

 

 

 

 

מפקד
בית הספר
לצנחנים

 

 

 

 

 

 

 

 

 

      משה מוסטון      

מטה   ציוד
בטחון
  אימון
גופני
  הדרכת
צניחה
מפקד:
קרל
כהנא
  מפקד:
אהרון
מנטל
  מפקד:
א
פרים
שפירא
  מפקד:
אלפרד
שוקרון
 
מדריכי אמון גופני מדריכי צניחה  

ארליך משה

 

זמיר (זיידנר) זלמן

 

אופיר (אופריכטר) קלמן

 

זימרי אורי

 

חייט חיים

  אורלי (ארליך) אברהם  
טננבאום עמיחי  

כהן בנימין

  ארוך אברהם  
יעקובי חגי  

לוי שמחה

  בורץ צ'רלס  

פוזנר אריה

  סטרול שמואל   דויטש הרברט  
שפינדלר יצחק   שרון (טייך) זאב   דוכס עמוס  
           

סיומה של תקופת מחנה הצנחנים באחוזה.

בתחילת חודש אפריל 1949, תמה והסתיימה לה תקופת ראשוני הצנחנים במדינת ישראל. הצו הרשמי "לחיסול היחידה" (צו מס. 127) הוצא ביום 24.5.1949 וכך, במשך 7 חודשים פעלה היחידה באחוזה, ונערכו בה כמה קורסי צניחה אשר הכשירו כ-100 צנחנים ומדריכים. המשמעת הרופפת ותאונות האימונים הקטלניות הביאו את המטה הכללי להחלטה כי יש להחליף את המפקד, לנפות את מרבית הקצינים והחיילים ולבנות יחידה חדשה. בחודש מרץ 1949 מינה חיים לסקוב שהיה אז ראש מחלקת ההדרכה (מה"ד) במטכ"ל את יהודה הררי כמפקד יחידת הצנחנים, ואת גרשון יובל כמפקד בית הספר לצניחה. בחודש אפריל פורקה יחידת אחוזה ומתוך חייליה נבחרו מספר קצינים ומדריכי צניחה שהצטרפו ליהודה הררי ולגרשון יובל כגרעין להקמת היחידה החדשה.
יואל פלגי השתחרר מצה"ל על פי בקשתו בתאריך 27.4.1949 ופנה לעסקים פרטיים בחברת אל-על.

 

 

 

 

להיסטוריה של גדוד 890
 לחץ כאן

לבית ספר לצניחה
לחץ כאן

  לתוכניות להקמת
יחידת הצנחנים - לחץ כאן

 

| אודות האתר || תודות || עמוד הבית || מפת האתר || חיפוש שם || לוח מודעות || כתבו אלינו || עמותת הצנחנים |
אתר הצנחנים בעשור הראשון. כל הזכויות שמורות ל אגן מחשוב © 2004 - 2024
IDF Paratrooper's History Site Copyright AGN © 2004 - 2024
בניית האתר, עיצוב, מחקר, ראיונות, כתיבה ועריכה: ד״ר אריה גילאי ז״ל