צנחנים וכוחות עזר מקבלי עיטורים בעשור הראשון 1948 - 1958
לרשימת מקבלי העיטורים ראה כאן
 

עיטור הגבורה העוז והמופת

אתר הצנחנים בעשור הראשון מביא כאן את תמונותיהם וסיפורם של צנחנים ולוחמי כוחות עזר שפעלו בין השנים 1948 – 1958. לוחמים אלה זכו לקבל את הכרת צה"ל אודות גבורתם ועל-כן ראויים לענוד עיטור המציין את תעוזתם המבצעית. "בתקופה זו הצנחנים חדלו להיות גוף ארגוני ונעשו מושג – מושג של לחימה נועזת". כך כתב הרמטכ"ל משה דיין בספרו "אבני דרך". בתקופה זו התפתחו והתגבשו ערכי מורשת הצנחנים. ערכים אלו הם הנורמות וערכי הלחימה שנוצרו בצנחנים והשפיעו על צה"ל כולו, בשנים שבהן נוסדו דפוסי פעילותו.

 שר הביטחון, הרמטכ"ל ומפקדי פיקודים כיבדו והעריכו את הנועזות של הצנחנים ע"י הענקת עיטורים ללוחמים, ובכך למעשה העניקו חותם וגושפנקה להתפתחותם של ערכי מורשת הצנחנים. הטמעת הערכים בציבור ובנוער איננה ולא הייתה משימה חינוכית קלה. לכן, השימוש בדוגמאות אמיתיות ומהימנות עוזר לסייע בתהליך ההפנמה.

 

כתב וערך: ד"ר אריה גילאי

 
 

 

דוגמאות לערכי מורשת של הצנחנים - המגובים בהענקת עיטורים

 
 
 
 
סמל מפקדי פיקודים וסגל הפיקוד הכללי
מעניק עיטור
צל"ש אלוף
סמל ראש המטה הכללי של צה"ל
מעניק עיטורי
העוז והמופת
סמל שר הביטחון וממשלת ישראל
מעניק עיטור
הגבורה
 

 

גילוי יוזמה בקרב
עיטור העוז הוענק לרב"ט אבשלום אדם על נטילת יוזמה בקרב המיתלה במבצע "קדש". לאחר נפילת מפקדיו, נטל את הפיקוד על הפלוגה, טיהר עמדות אויב ופעל בגבורה, בתעוזה ובאומץ לב.
◄ רמה מקצועית גבוהה ומיומנות מעשית
עיטור העוז הוענק לסג"מ מאיר הר-ציון על רמתו המקצועית בפעולת כינרת שבה ניווט והוביל את יחידתו בציר תנועה קשה ביותר ובדייקנות מופתית. הפעיל את יחידתו בגבורה, באומץ לב ובחירוף נפש והראה מנהיגות ראויה לחיקוי.
◄ רוח לחימה התקפית
עיטור הגבורה הוענק לטוראי יעקב מזרחי על רוח הלחימה שלו במבצע "אגד" – פעולת כונתילה שבה הסתער בעצמו על קבוצת חיילי אויב, גילה גבורה עילאית בעת לחימה מול פני האויב תוך חירוף נפש.
◄ המפקד בראש הכוח והביטוי "אָחֲרַי"
עיטור העוז הוענק לסרן סעדיה אלקיים (סופאפו) במבצע "חץ שחור" – פעולת עזה על כי פרץ והסתער בראש חייליו כדי לכבוש מחנה צבאי מצרי. הוא התקדם ראשון, חשוף לאש האויב ופעל בתעוזה, בגבורה ובאומץ לב תוך חירוף נפשו.
◄ התנדבות ודבקות בביצוע משימה
עיטור הגבורה הוענק לטוראי יהודה קן-דרור במבצע "קדש". על כי התנדב לנסוע בג'יפ פתוח תחת אש כבדה כדי לאתר עמדות אויב. הוא גילה גבורה עילאית בעת לחימה מול פני האויב, תוך חירוף נפש.
◄ אין משאירים נפגע בשטח
עיטור הגבורה הוענק לסג"מ דן זיו במבצע "קדש" – מלחמת סיני על כי בקרב המיתלה חילץ פצועים תחת אש כבדה מאוד, גילה גבורה עילאית בעת לחימה מול פני האויב תוך חירוף נפש.
◄ הסתערות מול אש
עיטור העוז הוענק לרב"ט אמנון אבוקאי במבצע "אגד" – פעולת כונתילה, על כי פרץ לעמדת אויב תחת אש חזקה, פעל בגבורה ובאומץ לב והראה תעוזה ומסירות נפש עד שנפצע באורח אנוש.
עיטור ציון לשבח הוענק לסגן מיכה בן-ארי (קפוסטה) שהסתער על אויב מבוצר בכוכים במיצר המיתלה במבצע "קדש", ועל שגילה מנהיגות פיקודית ודבקות במשימה בעת קרב.
עיטור העוז הוענק לטוראי יצחק בבסקי במבצע "הר געש" – פעולת הצבח'ה על אשר הסתער עם מקלע חשוף לאש האויב. בפעולתו רבת-האומץ והתעוזה חיסל עמדה תוך סיכון עצמי רב ובכך איפשר את המשך הפעולה.
עיטור הגבורה הוענק לסגן פנחס נוי אשר הסתער על עמדת אויב במבצע שומרון - פעולת קלקיליה, קפץ אל תוך העמדה ובקרב פנים-אל-פנים הרג תשעה מחיילי האויב.
עיטור העוז הוענק לסג"מ עובד לדיז'ינסקי במבצע "עלי זית" – פעולת כינרת על שהוביל את יחידתו לפשיטה על אחד המוצבים הסוריים בכינרת, פרץ ראשון ליעד והסתער גלוי לאש האויב. בכך אפשר ליחידתו לחדור ולכבוש את המוצב. פעל בגבורה ובאומץ לב תוך חירוף נפשו.

חוק העיטורים בצבא ההגנה לישראל תש"ל-1970 נחקק בכנסת בינואר אותה שנה. חוק זה קבע את שלושת העיטורים הגבוהים ביותר עבור גילויי גבורה, אומץ-לב ותעוזה, והם: עיטור הגבורה, עיטור העוז ועיטור המופת, אשר הוענקו ללוחמי צה"ל לצד 4 רמות של צלשי"ם: צל"ש הרמטכ"ל, מפקד הפיקוד ומפקד חטיבה וכן צל"שים יחידתיים. בעקבות חוק העיטורים הוסבו כל העיטורים שהוענקו בשנים שקדמו לחוק זה, בהתאם למתכונת החדשה. "אות גיבור ישראל" הוסב לעיטור הגבורה, צל"שים של הרמטכ"ל, מפקדי הפיקוד והמחטים, הוסבו ודורגו בהתאם לערכם היחסי, לעיטורי עוז ומופת או לצל"שים השונים. לכן, הצנחנים בעשור הראשון (1948 - 1958) מעוטרים אך ורק בארבעה סוגי עיטורים.

 

טבלת סיכום:
צנחנים מקבלי עיטורים בעשור הראשון

 
מבצע / פעולה שנה עיטור הגבורה עיטור העוז עיטור המופת ציון
לשבח
סך
הכל

בית ספר לצניחה

1950    

2

 

2

"ברוך" / עזון

1954  

1

   

1

"חץ שחור" / עזה

1955  

3

   

3

"אלקיים" / חאן יונס

1955  

2

   

2

"אגד" / כונתילה

1955

1

2

   

3

"הר געש" / צבחה

1955

 

4

   

4

"עלי זית" / כנרת

1955

 

2

   

2

"יהונתן" / א-רהווה

1956

 

1

   

1

"לולב" / חוסאן

1956

 

1

   

1

"שומרון" / קלקיליה

1956

1

4

 

5

10

"קדש" / מלחמת סיני

1956

3

6

1

15

25

סה"כ

5

26

3

20

54


הצנחנים עוטרו ב-50% מסך כל העיטורים שצה"ל העניק ללוחמיו בתקופה שלאחר מלחמת העצמאות ועד לסוף מלחמת סיני.

בתקופה זו קיבלו הצנחנים 54 עיטורים ובהם 5 עיטורי גבורה, 26 עיטורי עוז, 3 עיטורי מופת ו-20 ציונים לשבח ממפקדי הפיקודים השונים.

בתקופה זו השתתפו הצנחנים ביותר ממאה מבצעים ופעולות של צה"ל וכן במלחמת סיני. רק ב-10 מבצעים מתוכם זכו צנחנים להיות מעוטרים בסמלי אומץ וגבורה.

שני צנחנים עוטרו ב-2 עיטורים כל אחד: עובד לדיז'ינסקי קיבל פעמיים את עיטור העוז; אפרים בר קיבל את עיטור העוז וצל"ש מפקד פיקוד.

 
         

 

לפרק עדויות אישיות
לחץ כאן
 

לפרק מלחמת סיני
 לחץ כאן

  לפרק פעולות התגמול
לחץ כאן
 

להנצחת חללי הצנחנים
לחץ כאן



| אודות האתר || תודות || עמוד הבית || מפת האתר || חיפוש שם || לוח מודעות || כתבו אלינו || עמותת הצנחנים |
אתר הצנחנים בעשור הראשון. כל הזכויות שמורות ל אגן מחשוב © 2004 - 2024
IDF Paratrooper's History Site Copyright AGN © 2004 - 2024
בניית האתר, עיצוב, מחקר, ראיונות, כתיבה ועריכה: ד״ר אריה גילאי ז״ל