12. הקרב תם. הכוחות מתפנים לאזור ה"מזלג" ליד מצבת פארקר.
לקראת חצות, מתרכזים כל הכוחות על דרך המיתלה בתנועה לכוון ה"מזלג". בראש השיירה לעבר המזלג מפונים הפצועים וההרוגים. הטנקים גוררים את הזח"למים וכלי הרכב הפגועים. בספירת הלוחמים שחזרו, התגלה כי 6 חיילים עדיין נעדרים. לאחר לבטים הוחלט שבבוקר, עם אור ראשון, תצא פלוגה א' מגדוד 88 (מתוגברת) בפיקודו של אברהם קלאר בחזרה למעבר המיתלה לסריקה באור יום. הנעדרים נמצאו הרוגים. כל הנפגעים והפצועים רוכזו למשך הלילה בתחנת איסוף של גדוד 890 אשר תוגברה בחוליה כירורגית מוצנחת עם האחות הראשית הצנחנית חנה יפה. בשעות הצהרים של יום חמישי נחתו במזלג 8 מטוסי דקוטה ומטוס נורד וכל הנפגעים (כ-120 פצועים ו-49 הרוגים) פונו לתל נוף ומשם לבתי החולים ברחובות בתל השומר ובהדסה. היה זה מבצע הפינוי הגדול ביותר במלחמה.


 


כתב צייר וערך:
 ד"ר אריה גילאי

 

סיכום קרב המיתלה.
 

  לכוחות חטיבת הצנחנים 202 היו בקרב המיתלה 49 הרוגים ו- 120 פצועים.  (רשימת הנופלים נמצאת כאן וגם באתר חץ שחור).
  23 לוחמים שפעלו במסגרת החטיבה עוטרו על הצטיינות וגילויי גבורה בקרב.
  לאויב המצרי היו כ- 260 הרוגים.
  בפועל נלחמו בקרב המיתלה 6 פלוגות חי"ר וכוחות עזר כנגד 1000 חיילים מצרים מהגדוד החמישי וחלק מהגדוד השישי של החטיבה המצרית השנייה.



 

הקרב הקשה במיתלה, היה קרב עקוב מדם ושזור במעשי גבורה והקרבה נדירים. לחימת חטיבת הצנחנים בקרב הזה הפכה סמל לדורות. חשיבותו של קרב המיתלה היא בעמידתו ללא - חת  של החייל הישראלי הצעיר ובתושיית מפקדיו במבחנים חמורים שטרם ידעו דוגמתם. בזה טמון ערכו המחנך של קרב המיתלה שתרם תרומה עליונה למורשת הקרב של הצנחנים ולמסורת המתגבשת של צבא ההגנה לישראל.
חשוב ללמוד את הקרב הזה כי יש בו מאפיינים רבים לרמת הלחימה הגבוהה של צה"ל באותה תקופה. בקרב המיתלה התגלו תופעות שחשוב להבין אותם ולהתחנך לאורם כשם שיש ללמוד מהטעויות שנעשו.

 

◄ התנדבות למשימות מסוכנות.

יהודה קן דרור התנדב למשימה עם סיכוי גבוה למות. הוא התנדב לנסוע חשוף בג'יפ אל תוך המארב המצרי במיצר בידיעה שחבריו נמצאים שם במצוקה. יתכן והבין כי יש צורך במהלך שייצור תפנית בקרב הקשה. למשימה זו התנדבו לפניו כמה מהקצינים הבכירים ביותר בשטח, אך התנדבותם נדחתה.
דן שליט קצין הקשר של גדוד 88 חרף נפשו לא אחת כדי לאפשר קשר בין הכוחות בשטח. הוא נאלץ לעמוד בראש גבעה, ממש חשוף לאש מצרית קטלנית מטווח של 80 מטר, אבל כנראה הבין שללא פעולה חריגה מצידו לא תהיה אפשרות לחלץ את הכוח הנצור.
 

◄ חילוץ נפגעים

במהלך קרב המיתלה נפצעו צנחנים רבים שנאלצו לשכב במקומות מסתור בטווח אש מצרית. הם האמינו שלא יופקרו  ויבואו לחלצם. דן זיו יצא בפקודת דוידי לחלץ את פצועי זחל"מ החוד במרכז המיצר. בקור רוח מדהים תוך גילוי אומץ לב ודוגמא אישית נכנסו דן זיו ועוד כמה לוחמים מפלוגה א' אל תוך האש המצרית וחילצו כמה פצועים. בכך הם גרמו לשינוי מוראלי חשוב ולהצלת חיי אדם.
 

◄ דביקות במשימה

למפקדי הצנחנים לא היה קשר טוב עם היחידות הנצורות ולא היה להם מושג על היקף כוחות האויב המצרי ומיקום עמדותיו. על אף כל זאת בוצעו כל המשימות עד להשגת ניצחון. מיכה קפוסטה מפקד סיירת הצנחנים הסתער שוב ושוב עם לוחמיו על עמדות האויב בגבעה הצפונית, וזאת, למרות מספר הנפגעים הגדול בקרב יחידתו. עובד, לוי חופש, מיטלמן, יאיר לין, ופייקס טיהרו עמדות וכוכים של המצרים תוך סיכון עצמי גבוה, מסירות ודבקות בלתי רגילה במשימה.
 

◄ אחוות לוחמים

הדאגה האמיתית והכנה לחברים לנשק המצויים בסכנה הודגמה בכמה אירועים במשך הקרב. מוני ניצני סחב על גבו כמה מחבריו הפצועים והסתירם מאש האויב תוך סיכון עצמי גבוה. עובד לדיז'ינסקי הקריב את חייו כדי להציל את חברי החוליה שלו מהתפוצצות רימון יד שהושלך והדרדר בחזרה.

 

 משה דיין - הרמטכ"ל במבצע קדש מסביר בספרו "יומן מערכת סיני": "...הצנחנים סיגלו לעצמם רוח-קרב וטכניקת לחימה המבוססת על העזה, הסתערות ללא היסוס, ומהירות פעולה. תגובתם הכמעט אוטומטית של מפקדי הצנחנים על אש הנפתחת עליהם היא להסתער ולכבוש את המוצב המתקיף. מגמה זו למהר ולהסתער אינה נובעת רק מעקרון צבאי מחושב ומטכניקה קרבית. במשך שתי השנים האחרונות שעברו על יחידה זו ראה כל אחד מאנשיה רבים מטובי חבריו ומפקדיו נפגעים ונופלים, וכשהוא יוצא לקרב הוא חש חובה שלא לפגר אחריהם בהעזה ולהסתער ללא היסוס.
חטיבת הצנחנים מורכבת ממתנדבים ופונים אליה הטובים והאידיאליסטים שבנערנו. נוקשותם הקרבית והפיזית מטעה לרוב ומכסה על טוהר נפש ומסירות ללא סייג – מסירות לבצוע המשימה, ומסירות של איש לרעהו. מכאן גם נובעת הקפדתם לשאת עמם, גם בתנאי קרב קשים ביותר, את הפצועים וההרוגים, ולא להשאירם בשטח האויב. דבר זה הפך אצלם כמעט פולחן. בודאי יש לכך גם נימוקים רציונליים, אבל המניע האמיתי הוא היחס הנפשי העמוק של כל אחד מהם לחבריו ולחייהם התלויים להם מנגד...."


לרשימה ביבליוגרפית על קרב המיתלה ראה בפרק על ספרות ומקורות לתולדות הצנחנים, וכן במאמרו של אלי אשד "הקרב במעבר המיתלה"
לרשימת כל גדודי החי"ר וכוחות העזר שהשתתפו בצניחה ובקרב המיתלה - ראה כאן:
לרשימת כל החיילים שצנחו בצניחה מבצעית במיתלה - ראה כאן:

 

 

צנחני גדוד 890 וצנחני גדוד הנח"ל המוצנח 88, שיחזרו בסוף שנת 1956 את הצניחה המבצעית וקטעים מקרב המיתלה. השחזור נערך במעבר המיתלה במקום בו נערך הקרב, והשתתפו בו לוחמים שהשתתפו בקרב ומטוסי חיל האוויר. חטיבה 202 ארגנה את הלוגיסטיקה של העברת כלי רכב, חגורים, נשק וחומרי נפץ מבסיס תל נוף למיתלה. בסרט שערך דובר צה"ל משולבות תמונות סטילס שצילם אברהם ורד צלם עיתון "במחנה".

 

לחץ כאן כדי לראות את הסרט.

 

לשלב הקודם

 

למפת מבצע קדש לחץ כאן.

 

 

| אודות האתר || תודות || עמוד הבית || מפת האתר || חיפוש שם || לוח מודעות || כתבו אלינו || עמותת הצנחנים |
אתר הצנחנים בעשור הראשון. כל הזכויות שמורות ל אגן מחשוב © 2004 - 2024
IDF Paratrooper's History Site Copyright AGN © 2004 - 2024
בניית האתר, עיצוב, מחקר, ראיונות, כתיבה ועריכה: ד״ר אריה גילאי ז״ל